Σε οικογενειακό παραμάγαζο που εξυπηρετεί σκανδαλωδώς φίλους της οικογένειας Μητσοτάκη έχουν μετατρέψει την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Απευθείας αναθέσεις και χλιδή με δημόσιο χρήμα – Προσελήφθη εμπλεκόμενη στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκλεκτή του Αδ. Γεωργιάδη, η οποία διώκεται και έχει ζητηθεί η παραπομπή της σε δίκη για τουλάχιστον δύο περιπτώσεις απιστίας σε βάρος του δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος

Με παράνομες μεθοδεύσεις και σκανδαλώδεις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες αύξησαν ιλιγγιωδώς τα χρηματικά ποσά που μπορεί να διαθέσει ένας φορέας της γενικής κυβέρνησης με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα εξυπηρετεί το περιβάλλον της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι, αφού έχει διαθέσει χρήματα σε εταιρεία του συζύγου πρώην συνεργάτιδάς της. Οπως αποκαλύπτει το Documento, η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία αποτελούσε ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης, έχει μετατραπεί σε οικογενειακό παραμάγαζο που εξυπηρετεί σκανδαλωδώς φίλους της οικογένειας Μητσοτάκη.

Πρωταγωνίστρια της υπόθεσης που αποκαλύπτει σήμερα το Documento είναι η Αθηνά Χατζηπέτρου, η οποία έχει προκαλέσει αναστάτωση καθώς έχει καταγγελθεί επισήμως στους αρμόδιους φορείς και για εργασιακό bullying σε βάρος υφισταμένων της, ενώ παράλληλα καυχιέται στην τράπεζα ότι γνωρίζει τη Μ. Γκραμπόφσκι από τη Γερμανία. Επιλογή του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, παρά τις γενικότερες διαφωνίες του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για το πρόσωπό της, η Αθ. Χατζηπέτρου ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας τον Φεβρουάριο του 2020 κατόπιν σχετικής απόφασης της γενικής συνέλευσης.

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα η Αθ. Χατζηπέτρου εμφανίζεται να έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο που είχε αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση «ημετέρων», οι οποίοι έχουν εισπράξει πολλές χιλιάδες ευρώ με παράνομες διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν σε βάθος από τη Δικαιοσύνη. Συμπτωματικά ίσως, στη διάρκεια της θητείας της, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα προσελήφθη η εμπλεκόμενη στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκλεκτή του Αδ. Γεωργιάδη Κατερίνα Πολύζου, η οποία διώκεται, όπως επίσης αποκαλύπτει το Documento, και έχει ζητηθεί η παραπομπή της σε δίκη για τουλάχιστον δύο περιπτώσεις απιστίας σε βάρος του δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος.

Αικατερίνη Πολύζου: Πρόσληψη με βαρύ βιογραφικό την παραπομπή σε δίκη

«Κανείς… καλός δεν χάνεται» λέει ο θυμόσοφος λαός. Ετσι, στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) εργάζεται εδώ και λίγο καιρό η Αικατερίνη Πολύζου, η οποία έχει εκκρεμείς υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη –της έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για δύο διαφορετικές δικογραφίες– εξαιτίας της εμπλοκής της στην υπόθεση των παράνομων προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη. Το γεγονός ότι υπάρχει εισαγγελική πρόταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, βάσει της οποίας προτείνεται –και– για την Αικ. Πολύζου να παραπεμφθεί στο ακροατήριο για το κακούργημα της άμεσης συνέργειας σε απιστία (αποδίδεται στον τότε διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρο Παπαδημητρίου) για 22 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για την πρόσληψή της στον φορέα. Και μάλιστα ως στέλεχος της οικονομικής υπηρεσίας με δικαίωμα υπογραφής.

Το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι η ΕΑΤ, σύμφωνα με τον νόμο, «εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων». Με άλλα λόγια, η Αικ. Πολύζου, η οποία είναι κατηγορούμενη για παράνομες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη, προσλαμβάνεται σε φορέα που εποπτεύεται από τον Αδ. Γεωργιάδη. Και μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, προσλαμβάνεται χωρίς να πληροί τα κριτήρια πρόσληψης.

H Αικ. Πολύζου δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση πρόσληψης που πραγματοποίησε το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΕΑΤ. Στις επίμαχες προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί συγκαταλέγεται και αυτή του Κωνσταντίνου Κατσακιώρη, ο οποίος τοποθετήθηκε σε διευθυντική θέση μολονότι είναι απόφοιτος λυκείου.

Ο κανονισμός ορίζει να μην έχουν απολυθεί

Η κατηγορούμενη Αικ. Πολύζου δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, αφού φαίνεται να είχε ιδιαιτέρως ενεργό ρόλο για την πραγματοποίηση των επίμαχων προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ που βάσει της προαναφερθείσας εισαγγελικής πρότασης χαρακτηρίζονται «παράνομες». Τόσο γι’ αυτήν όσο και για ακόμη δύο κατηγορούμενους (τον Σταμάτη Πουλή και την Ανδρονίκη Θεοφιλάτου), για τους οποίους προτείνεται η παραπομπή τους στο ακροατήριο, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε αποφασίσει το 2018 να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας τους. Οι τότε απολυμένοι από το ΚΕΕΛΠΝΟ –και νυν κατηγορούμενοι– είχαν προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της απόφασης του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη.

Εκτός από την επίμαχη εισαγγελική πρόταση, η διοίκηση της ΕΑΤ φαίνεται πως δεν έλαβε υπόψη ούτε τον κανονισμό προσωπικού και αποδοχών του φορέα. Κι αυτό γιατί στο άρθρο 7 παρ. 8 του κανονισμού αναγράφεται ρητά ότι «οι εργαζόμενοι που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη θέση εργασίας στην τράπεζα θα πρέπει… να μην έχουν απολυθεί από θέση δημοσίου υπαλλήλου (ΙΔΑΧ/ΙΔΟΧ) ή υπαλλήλου ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ή ΝΠΙΔ του άρθρου 14 παρ. 1 του ν. 2190/1994 ως ισχύει, ή από ΝΠΙΔ του άρθρου 1 παρ. 3 του ν. 2527/1997, λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης ή λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζόμενου εκτός αν έχει παρέλθει πενταετία από την απόλυση». Το ΚΕΕΛΠΝΟ, από το οποίο η Αικ. Πολύζου απολύθηκε επειδή καταγγέλθηκε η σύμβαση εργασίας της, αποτελούσε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ). Φαίνεται λοιπόν ότι βάσει του επίμαχου κανονισμού η Αικ. Πολύζου δεν πληρούσε τα κριτήρια πρόσληψης.

«Δικαίωμα ειδικής υπογραφής»

Η πρόσληψη της Αικ. Πολύζου στην ΕΑΤ έγινε, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Documento, στις 18 Αυγούστου 2021. Προσλήφθηκε ως «υπάλληλος τμήματος λογιστηρίου», αποτελώντας στέλεχος της οικονομικής υπηρεσίας. Αλλωστε πιστοποιείται και από το γεγονός ότι το όνομά της αναγράφεται σε πράξη (την 1η Οκτωβρίου 2021) της προέδρου του ΔΣ της ΕΑΤ Αθηνάς Χατζηπέτρου η οποία φέρει τίτλο «Ανάθεση αρμοδιοτήτων, μέσω παροχής ειδικών υπογραφών, σε στελέχη της εταιρείας για συγκεκριμένες δραστηριότητες».

Εκτός από δικαίωμα υπογραφής, η Αικ. Πολύζου φέρεται βάσει της ίδιας πράξης να συγκαταλέγεται στους υπαλλήλους που έχουν εξουσιοδοτηθεί να παρακολουθούν τις κινήσεις όλων των τραπεζικών λογαριασμών που τηρεί η τράπεζα μέσω e-banking, γεγονός που αποδεικνύει τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχει αναλάβει. Η Αικ. Πολύζου φέρεται επίσης να συγκαταλέγεται στα πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτηθεί να παραλαμβάνουν σε εκτυπωμένη μορφή τα αντίγραφα κίνησης λογαριασμών που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Προσλήφθηκαν χωρίς την τήρηση νόμιμων διαδικασιών»

Σύμφωνα με την πρόταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προς το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, προτείνεται να παραπεμφθούν στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών τόσο η Αικ. Πολύζου όσο και ο Σταμ. Πουλής, η Ανδρ. Θεοφιλάτου και ο Θεόδ. Παπαδημητρίου. Η εισαγγελική πρόταση για παραπομπή αφορά τα κακουργήματα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για ζημιά στο δημόσιο που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και της άμεσης συνέργειας στις παραπάνω πράξεις (αποδίδονται κατά περίσταση). Οι ποινικές διώξεις είχαν ασκηθεί εις βάρος των τεσσάρων επίμαχων προσώπων από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε και σχετικό πόρισμα που εκδόθηκε από τον εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση.

Οσα αναγράφονται στην εισαγγελική πρόταση για τα τέσσερα συγκεκριμένα πρόσωπα αποτελούν απόλυτη επιβεβαίωση όσων έχει αποκαλύψει εδώ και χρόνια το Documento για τις 22 προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Αδ. Γεωργιάδης οι οποίες χαρακτηρίζονται παράνομες αφού, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα «προσλήφθηκαν χωρίς την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών… 22 άτομα ως δήθεν εξωτερικοί συνεργάτες υπό αδιευκρίνιστο όμως νομικό καθεστώς…». Οι συγκεκριμένοι εξωτερικοί συνεργάτες «εντάχθηκαν μη νόμιμα στη μισθοδοσία του ΚΕΕΛΠΝΟ τουλάχιστον από την 31-10-2013, σταδιακά ανάλογα με το χρόνο πρόσληψης ενός εκάστου εξ αυτών και μέχρι και το Μάιο του έτους 2014».

«Αποζημίωση σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού»

Βάσει της επεξεργασίας των στοιχείων του γραφείου μισθοδοσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών προέκυψε ότι «η συνολική αποζημίωση των 22 “εξωτερικών συνεργατών”, η οποία καταβλήθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε από μισθοδοσία είτε από επαγγελματική δραστηριότητα, ανήλθε στο ποσό ύψους 252.629,18 ευρώ (170.755,35 ευρώ μισθοί, 2.134,63 ευρώ αμοιβές υπερωριακής απασχόλησης και 79.739,20 ευρώ αμοιβές επιχειρηματικής δραστηριότητας)».

Παρά τα όσα έχουν υποστηρίξει οι κατηγορούμενοι, η εισαγγελική πρόταση αναφέρει ρητά ότι οι αμοιβές των 22 προσληφθέντων δεν προέκυψαν από χορηγίες που έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ: «…στον ανωτέρω λογαριασμό της ΕΤΕ, από τον οποίο καταβλήθηκε η αποζημίωση των 22 “εξωτερικών συνεργατών” από την 29-10-2013 έως την 29-5-2014, δεν υπήρχαν υπόλοιπα χορηγιών/δωρεών προς το ΚΕΕΛΝΟ, παρά μόνο πιστώσεις από τις κρατικές επιχορηγήσεις, που ελάμβανε το ΚΕΕΛΠΝΟ από το υπουργείο Υγείας σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και μέρος του δανείου των 200.000 ευρώ, που έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009 με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης του H1N1 και ουδέποτε από χορηγίες/δωρεές εταιριών προς το ΚΕΕΛΠΝΟ».
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη χορηγία των 300.000 ευρώ από την Estée Lauder που αφορούσε την υλοποίηση προγράμματος από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη δημιουργία δομής οροθετικών ενηλίκων, η εισαγγελική πρόταση αναφέρει ότι είχε συμφωνηθεί ότι «η αμοιβή του προσωπικού που θα απασχοληθεί για τη λειτουργία της δομής του προγράμματος θα βαρύνει το ΚΕΕΛΠΝΟ». Ως εκ τούτου, «δεν θα μπορούσε να καταβληθεί η μισθοδοσία των 22 “εξωτερικών συνεργατών” από τη χορηγία της ESTEE LAUDER».

Αντιστοίχως, αναφορικά με την επιχορήγηση ύψους 1.000.000 ευρώ που έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ από τον ΟΠΑΠ το 2006 για την υλοποίηση δράσεων για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και της παχυσαρκίας, η εισαγγελική πρόταση αναφέρει και πάλι ρητά ότι δεν διατέθηκε για τη μισθοδοσία των 22 υπαλλήλων, αφού το επίμαχο ποσό «διατέθηκε εξολοκλήρου για την εξόφληση των τιμολογίων κατά την υλοποίηση δράσεων… ποσού ύψους 993.453,65 ευρώ».

Υπέγραψαν έγγραφα με ψευδές περιεχόμενο»

Ολοι οι προσληφθέντες, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, εντάχτηκαν στη μισθοδοσία του ΚΕΕΛΠΝΟ ως διοικητικοί υπάλληλοι ορισμένου χρόνου. Η πρόσληψή τους όμως πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου περί αναμόρφωσης του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, «σύμφωνα με τις οποίες η επιλογή και η πρόσληψη διοικητικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διενεργείται με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του νόμου αυτού, δηλαδή μέσω ΑΣΕΠ».

Παράλληλα, δεν αναρτήθηκε καμία προκήρυξη για τις θέσεις αυτές, «ήτοι δεν έλαβε χώρα η προσήκουσα και νόμιμη δημοσιότητα». Οι προκηρύξεις που έφεραν τίτλο «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος – μητρώο συνεργατών» «δεν αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως αβασίμως ισχυρίζονται οι προϊστάμενες των τμημάτων διοικητικού συντονισμού και οικονομικής διαχείρισης και νυν κατηγορούμενες, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου και Αικατερίνη Πολύζου αντιστοίχως και ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου».

Προκειμένου λοιπόν «να προσδοθεί νομιμοφάνεια στις παραπάνω προσλήψεις αλλά και να καταβληθούν οι σχετικές αμοιβές στους ως άνω παρανόμως προσληφθέντες “εξωτερικούς συνεργάτες”, η Αικατερίνη Πολύζου, ο Σταμάτης Πουλής και η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου εξέδωσαν και υπέγραψαν σωρεία εγγράφων με ψευδές περιεχόμενο». Από τα επίμαχα έγγραφα προέκυπτε ότι «οι ως είρηται εργαζόμενοι εργάστηκαν για τους σκοπούς του ΚΕΕΛΠΝΟ στη δομή οροθετικών και αμείφθηκαν με χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών, με συνέπεια να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μισθοδοσία των 22 “εξωτερικών συνεργατών” καθ’ όλη τη διάρκεια της φερόμενης απασχόλησης στο ΚΕΕΛΠΝΟ».

«Ψευδής χειρόγραφη βεβαίωση»

Αναφορικά με τη δράση της τότε προϊσταμένης του τμήματος διοικητικού συντονισμού του φορέα Ανδρ. Θεοφιλάτου, η εισαγγελική πρόταση αναφέρει ότι με την ιδιότητά της αυτή «ήλθε σε επαφή με τους 22 “εξωτερικούς συνεργάτες”, επεδίωξε την παροχή βεβαίωσης από το τμήμα οικονομικής διαχείρισης περί της ύπαρξης ταμειακού υπολοίπου δωρεών για την αμοιβή αυτών, επιτυγχάνοντας να λάβει αντίστοιχη ψευδή χειρόγραφη βεβαίωση για κάθε έναν εκ των προσληφθέντων».
Αυτές οι ψευδείς βεβαιώσεις ήταν υπογεγραμμένες από την Αικ. Πολύζου, η οποία «συνέταξε έγγραφες εισηγήσεις για την πρόσληψη ενός εκάστου των προσληφθέντων με αναφορά περί της ύπαρξης ταμειακού υπολοίπου δωρεών». Παράλληλα, η Αικ. Πολύζου, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, «χορήγησε τα στοιχεία αυτών στη διεύθυνση μισθοδοσίας… Λάμβανε δε γνώση των εγγράφων που διατύπωναν αίτημα καταβολής υπερωριακής απασχόλησης αμοιβής των “εξωτερικών συνεργατών”, που στάλθηκαν από τους υπηρετούντες διευθυντές του γραφείου του υπουργού υγείας…». Παράλληλα, η ίδια μαζί με τον Θεόδ. Παπαδημητρίου «προέβησαν σε αναγγελία στο πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” του ΣΕΠΕ του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο ανήγγειλαν 15 εκ των 22 “εξωτερικών συνεργατών” ως ειδικούς επιστήμονες…».

Αξίζει να σημειωθεί πως «η φερόμενη από 11-12-2013 κατατεθείσα εισήγηση του Σταμάτη Πουλή» προς το ΔΣ για το γραφείο προστατευόμενων διαμερισμάτων και τη δομή φιλοξενίας άστεγων ενήλικων οροθετικών στο πλαίσιο του χορηγικού προγράμματος με την Estée Lauder, η οποία συνοδευόταν από λίστα προσώπων που απασχολήθηκαν στο πρόγραμμα, «στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε ως ηλεκτρονικό αρχείο περίπου ένα χρόνο αργότερα… Κατά συνέπεια δε θα μπορούσε να έχει υποβληθεί και εγκριθεί από το ΔΣ σε αυτή τη μορφή στις 16-12-2013».

«Γνώριζε ότι δεν είχαν προσληφθεί νομίμως»

Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται επίσης ότι η Αικ. Πολύζου μολονότι συνέταξε τις μισθοδοτικές καταστάσεις των 22 προσληφθέντων και «εισηγήθηκε την πληρωμή τους», βάζοντας τη μονογραφή της επί των μισθοδοτικών καταστάσεων του προσωπικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, «γνώριζε ότι οι 22 “εξωτερικοί συνεργάτες” δεν είχαν προσληφθεί νομίμως. Η ίδια γνώριζε επίσης ότι στον προαναφερθέντα τραπεζικό λογαριασμό στην ΕΤΕ, από τον οποίο καταβλήθηκε η αποζημίωση των 22 προσληφθέντων δεν υπήρχαν υπόλοιπα χορηγιών/ δωρεών προς το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Προκειμένου –σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική πρόταση– να καταστεί δυνατή η καταβολή των αμοιβών πάσης φύσεως «στους ως άνω παρανόμως προσληφθέντες», τον τότε πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδ. Παπαδημητρίου «συνέδραμαν εξακολουθητικά οι συγκατηγορούμενοί του, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, Αικατερίνη Πολύζου και Σταμάτιος Πουλής, οι οποίοι εν γνώσει… ότι η συνεργασία τους ήταν αναγκαία, προκειμένου να προσδοθεί νομιμοφάνεια στις ως άνω είρηται ενέργειές του και συγχρόνως να υπάρξει νομιμοποιητική βάση σε περίπτωση τυχόν μελλοντικού ελέγχου, παρείχαν άμεση συνδρομή κατά την τέλεση της πράξης του (σ.σ.: προσυπογραφή των μισθοδοτικών καταστάσεων και των καταστάσεων για αμοιβή λόγω υπερωριακής απασχόλησης)».

«Οδήγησαν στην πραγμάτωση του εγκλήματος»

Οι πράξεις αυτές των τριών συγκεκριμένων κατηγορουμένων «άμεσα και σπουδαία οδήγησαν στην πραγμάτωση του εγκλήματος, πλήττοντας ευθέως το έννομο αγαθό (περιουσία ΚΕΕΛΠΝΟ)… Γνώριζαν δε ότι ο αυτουργός τελεί τη συγκεκριμένη πράξη, η οποία του αποδίδεται και ήθελαν να συμβάλλουν στην τέλεση αυτής, ήτοι γνώριζαν το ζημιογόνο χαρακτήρα των πράξεων του Θεόδωρου Παπαδημητρίου…».

Αξιο αναφοράς είναι επίσης ότι «στην υπό κρίση περίπτωση οι οργανικές θέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν καλυμμένες και δεν είχε ανακύψει καμία ανάγκη προσλήψεων είτε τακτικού είτε έκτακτου προσωπικού, ούτε όμως είχε καταρτιστεί κάποια προγραμματική σύμβαση για τη μεταφορά προσωπικού από τον οργανισμό σε άλλο φορέα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αμφισβητείται και αυτή ακόμη η αυτοπρόσωπη παροχή εργασίας εκ μέρους των παρανόμως προσληφθέντων… Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό για την πρόσληψη στον οργανισμό απαιτούνταν η ύπαρξη συγκεκριμένων κάθε φορά προσόντων και ικανοτήτων, που πρόδηλα δε σχετίζονται με αποφοίτους λυκείου, οι οποίοι αποτελούσαν την πλειοψηφία των παρανόμως προσληφθέντων».

Η Αικατερίνη Πολύζου, μια εκ των κατηγορουμένων για κακουργήματα στην υπόθεση που αφορά τις παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Αδ. Γεωργιάδης, προσλήφθηκε στις 18 Αυγούστου του 2021 ως στέλεχος της οικονομικής υπηρεσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με πράξη της προέδρου του ΔΣ και διευθύνουσας συμβούλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνάς Χατζηπέτρου, η Αικ. Πολύζου έχει δικαίωμα ειδικής υπογραφής και αυξημένες αρμοδιότητες. Σύμφωνα με τον κανονισμό προσωπικού και αποδοχών της Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι εργαζόμενοι που καταλαμβάνουν οποιαδήποτε θέση στην τράπεζα θα πρέπει –μεταξύ άλλων– να μην έχουν απολυθεί από θέση υπαλλήλου Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Οι συμβάσεις εργασίας που είχαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ η Αικατερίνη Πολύζου, ο Σταμάτης Πουλής και η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου καταγγέλθηκαν το 2018 έπειτα από σχετική απόφαση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο αποτελεί ΝΠΙΔ

Ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου γνώριζε, ο Σταμάτης Πουλής, η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου και η Αικατερίνη Πολύζου εξέδωσαν και υπέγραψαν σωρεία εγγράφων με ψευδές περιεχόμενο προκειμένου «να προσδοθεί νομιμοφάνεια στις παραπάνω προσλήψεις (του ΚΕΕΛΠΝΟ) αλλά και να καταβληθούν οι σχετικές αμοιβές στους ως άνω παρανόμως προσληφθέντες “εξωτερικούς συνεργάτες”» 

«Απόφοιτος λυκείου έγινε διευθυντής»

Μετά βαΐων και κλάδων ανακοινώθηκε από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ η πρόσληψη του Κ. Κατσακιώρη ως συμβούλου στρατηγικής ευθύνης, βιώσιμης ανάπτυξης, social impact και αριστείας, ενώ ανέλαβε και διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού. Ο Κ. Κατσακιώρης προσλήφθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2021, μόνο που, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Documento, στην αναγγελία πρόσληψής του αναγράφεται ότι το εκπαιδευτικό επίπεδό του είναι αυτό του αποφοίτου ενιαίου λυκείου.

Πρόκειται για κάτι που, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, θα έπρεπε να αποτελέσει κώλυμα για να μην προσληφθεί. Κι αυτό γιατί στον επίμαχο κανονισμό αναγράφεται ότι «τα κατ’ ελάχιστον απαιτούμενα γενικά προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι διευθυντές είναι τα εξής: 1) Κάτοχοι τίτλου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 2) Κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου. 3) Τουλάχιστον ένας από τους τίτλους σπουδών των ανωτέρω ενοτήτων πρέπει να είναι σε οικονομικές ή τεχνολογικές ή θετικές ή νομικές επιστήμες».

«Χρησιμοποιήθηκε στο σχέδιο δωροδοκίας»

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο βιογραφικό του Κ. Κατσακιώρη, έχει συνεργαστεί «με τις μεγαλύτερες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα… έχει δημιουργήσει καινοτόμα και βραβευμένα κοινωνικά προγράμματα ενώ έχει διακριθεί και στο εξωτερικό σαν μέλος επιτροπών και βραβείων για την εταιρική υπευθυνότητα και το κοινωνικό αποτύπωμα». Εχει επίσης υπάρξει ομιλητής σε συνέδριο που πραγματοποίησε η εταιρεία ethosEvents.
Πρόκειται για εταιρεία που ανήκει στον Κωνσταντίνο Ουζούνη, στον οποίο ανήκει επίσης η εταιρεία ethosMedia. Για τη συγκεκριμένη εταιρεία αναφερόταν στα έγγραφα που είχε αποστείλει το FBI στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ότι «ιδιοκτήτης της Ethos Media ήταν ο Κωνσταντίνος Ουζούνης. Η Ethos Media ήταν μια από τις εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν στο σχέδιο δωροδοκίας. Ο Νίκος Μανιαδάκης, σύμβουλος υγείας, πρότεινε η Novartis να συνεργαστεί με την Ethos Media». Στην ethosMedia εργάζεται παρεμπιπτόντως ο δημοσιογράφος Χρήστος Κώνστας ως επικεφαλής περιεχομένου. Ο Χρ. Κώνστας προσλήφθηκε στην ΕΑΤ τον Μάιο του 2020 προκειμένου να παρέχει τις ανεξάρτητες υπηρεσίες του «σε πάσης φύσεως θέματα επικοινωνίας».

Και στο βάθος… Μαρέβα

Προκειμένου να μοιράσει περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ δημόσιου χρήματος σε εκλεκτούς, η Αθ. Χατζηπέτρου, η οποία φρόντισε να εξασφαλίσει και ιδιαίτερες πολυτέλειες και για την ίδια, διεκδίκησε και πέτυχε την αλλαγή του πλαισίου που αφορά τις απευθείας αναθέσεις. Ετσι, καταφέρνοντας χάρη στη δική της διπλή ψήφο να υπερκεράσει τα εμπόδια που ευλόγως έθεταν μέλη της διοίκησης τα οποία οσμίζονταν το σκάνδαλο, εξασφάλισε ότι τρεις συγκεκριμένες εταιρείες θα εισέπρατταν σημαντικά ποσά.

Μια από αυτές ανήκει στο ζεύγος Δεληδάκη – Γκρελλόνι. Η τελευταία είναι στέλεχος και στο fund Endeavor το οποίο είχε ιδρύσει η Μ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, η οποία δεν είναι κρυφό ότι διατηρεί με την Αθ. Χατζηπέτρου άριστες φιλικές σχέσεις. Το έργο που η Αναπτυξιακή Τράπεζα ανέθεσε στις τρεις εταιρείες κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 480.000 ευρώ περίπου μαζί με τον ΦΠΑ.

Πώς στήθηκε το σκάνδαλο

Η Αθ. Χατζηπέτρου κλήθηκε μόλις οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της να υλοποιήσει τη μεταστέγαση των γραφείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, στις 30 Οκτωβρίου 2020, δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της τράπεζας πρόσκληση σχετικά με τη δήλωση ενδιαφέροντος για τη μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ. Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2021 επιλέχθηκε ανάδοχος για τη μίσθωση ακινήτου, στα σημερινά γραφεία της τράπεζας, επί της οδού Μιχαλοκοπούλου 80 στην Αθήνα, στο κτίριο όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. Αν και άρτιο οικοδομικά, το κτίριο είχε ανάγκη εσωτερικών εργασιών. Επρεπε συγκεκριμένα να διενεργηθούν ηλεκτρολογικές και οικοδομικές εργασίες, αλλά και να τοποθετηθούν χωρίσματα ώστε ο χώρος να είναι έτοιμος προς χρήση.

Η ανάγκη διενέργειας των παραπάνω εργασιών αντιμετωπίστηκε, όπως αποκαλύπτεται, ως ιδανική ευκαιρία προκειμένου να εξυπηρετηθούν τρεις συγκεκριμένες εταιρείες, για χάρη των οποίων η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προέβη σε παρανομίες παρότι τουλάχιστον τα μισά μέλη της διοίκησης εξέφρασαν διαφωνίες. Ο κανονισμός προμηθειών της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο οποίος είχε εγκριθεί από τη γενική συνέλευση τον Απρίλιο του 2020, επί διοίκησης δηλαδή της Αθηνάς Χατζηπέτρου, προέβλεπε ότι η τράπεζα μπορεί να συνάψει συμβάσεις με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για ποσά που δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ. Σε περίπτωση ωστόσο που η αξία ενός έργου υπερέβαινε το ποσό αυτό και έως του ποσού των 40.000 ευρώ ή των 60.000 ευρώ σε επείγουσες και δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, η τράπεζα είχε την υποχρέωση να διενεργεί σχετική έρευνα και να διαπραγματεύεται με τουλάχιστον τρεις οικονομικούς φορείς. Τα όρια αυτά φαίνεται ότι δεν επέτρεπαν την ανάθεση του έργου, συνολικού κόστους περίπου 480.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, στις εταιρείες που τελικώς ανέλαβαν την υλοποίησή του και πληρώθηκαν γι’ αυτό. Ετσι, ως λύση προκρίθηκε η αύξηση των ορίων που προέβλεπε ο κανονισμός προμηθειών.

Με «βαριά» υπογραφή

Η μεθόδευση ολοκληρώθηκε στις 8 Απριλίου 2021, λίγες ημέρες προτού το έργο κατατμηθεί –επίσης παρανόμως– και δοθεί στις τρεις εταιρείες, όταν η διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ενέκρινε τις αλλαγές. Σύμφωνα με αυτές, η τράπεζα θα μπορούσε πλέον να συνάψει συμβάσεις με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για ποσά που δεν υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ, ενώ μέχρι του ποσού των 130.000 ευρώ ή των 180.000 ευρώ σε επείγουσες και δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις η τράπεζα θα είχε απλώς την υποχρέωση να διενεργεί σχετική έρευνα και να διαπραγματεύεται με τουλάχιστον τρεις οικονομικούς φορείς. Είναι ενδιαφέρον ότι με τις τροποποιήσεις διαφώνησαν τα τρία από τα έξι μέλη της διοίκησης της τράπεζας και συγκεκριμένα η Χαρά Απαλλαγάκη και οι Δημήτρης Σκάλκος και Αλέξανδρος Κρητικός. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Documento, στην επίμαχη συνεδρίαση του ΔΣ οι αντιρρήσεις και οι ενστάσεις των τριών μειοψηφούντων εκφράστηκαν σε έντονο ύφος. Παρά ταύτα, οι αλλαγές εγκρίθηκαν αφού προβλέπεται ότι σε περίπτωση ισοψηφίας, όπως στην προκειμένη περίπτωση, η ψήφος της προέδρου, δηλαδή της Αθ. Χατζηπέτρου, έχει διπλή βαρύτητα.

Παράνομες οι τροποποιήσεις

Οι τροποποιήσεις στον κανονισμό, όπως καταγγέλλεται και όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento, είναι παράνομες. Στην προκειμένη περίπτωση το συνολικό κόστος του έργου, δηλαδή οι ηλεκτρολογικές και οικοδομικές εργασίες και η τοποθέτηση διαχωριστικών, έφτανε τις 385.900 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Ετσι, προκειμένου να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προχώρησε στην κατάτμηση ενός ενιαίου στην πραγματικότητα έργου, παρακάμπτοντας τις διατάξεις του νόμου οι οποίες προβλέπουν ότι για έργα των οποίων η αξία ξεπερνά τις 209.000 ευρώ όχι απλώς δεν μπορεί να γίνεται απευθείας ανάθεση, αλλά πρέπει να πραγματοποιείται ηλεκτρονικός διαγωνισμός. Στην προκειμένη περίπτωση το έργο είναι μεγαλύτερης αξίας, αλλά η σαλαμοποίησή του στα τρία κατέστησε τις διαδικασίες νομιμοφανείς, σίγουρα όμως όχι νόμιμες. Στην πραγματικότητα, όπως τόνισαν στο Documento πηγές της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αποφασίστηκε να γίνει παράνομα η κατάτμηση ακριβώς επειδή η δαπάνη υπερέβαινε τις 209.000 ευρώ.

Ενδεικτικό άλλωστε της εξόφθαλμης, εν προκειμένω, παρανομίας είναι και το γεγονός ότι σε άλλες περιπτώσεις η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πραγματοποίησε ανοικτούς διαγωνισμούς, ακόμη και για έργο το οποίο θα κόστιζε μόλις 20.000 ευρώ, ενώ περίπου το ίδιο διάστημα προκήρυξε διαγωνισμό για έργο αξίας 125.000 ευρώ, το οποίο τελικά κατακυρώθηκε σε ανάδοχο με αντίτιμο 79.855 ευρώ, χαμηλότερο δηλαδή του αρχικού προϋπολογισμού της τράπεζας.

Τελικά, μόλις 13 ημέρες μετά τις παραπάνω σκανδαλώδεις τροποποιήσεις, συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου 2021, οι εργασίες που απαιτούνταν ώστε το κτίριο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας να καταστεί λειτουργικό ανατέθηκαν σε τρεις εταιρείες: ΕΒΟΛΟΤ ΑΕ, MS Management ΑΕ και Blue Harpist ΑΕ. Η πρώτη ανέλαβε να τοποθετήσει γυάλινα διαχωριστικά και πόρτες αντί αμοιβής 128.500 ευρώ, η δεύτερη ανέλαβε οικοδομικές εργασίες αντί αμοιβής 127.900 ευρώ και η τρίτη ανέλαβε τις ηλεκτρολογικές εργασίες αντί αμοιβής 129.500 ευρώ, χρήματα τα οποία, όπως πληροφορείται το Documento, έχουν ήδη εισπράξει.

Δώρα σε συγκεκριμένους

Το σκάνδαλο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη διάσταση αν κάποιος αναζητήσει στοιχεία των εταιρειών οι οποίες ανέλαβαν το παρανόμως κατατετμημένο έργο. Κι αυτό διότι οι μεν δύο, δηλαδή η ΕΒΟΛΟΤ ΑΕ και η MS Management ΑΕ, είναι συνδεμένες, η δε τρίτη, δηλαδή η Blue Harpist ΑΕ, η οποία έχει κύριο αντικείμενο εργασιών την εκμετάλλευση δωματίων στα Κουφονήσια, είχε μηδενικό κύκλο εργασιών τόσο το 2018 όσο και το 2019 ενώ, όπως πληροφορείται το Documento, τουλάχιστον μία χρονιά, δηλαδή το 2019, δεν απασχολούσε προσωπικό.

Σύζυγος του ιδιοκτήτη της εν λόγω εταιρείας Κωνσταντίνου Δεληδάκη και μέλος της διοίκησής της είναι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η Μαρία-Χριστίνα Γκρελλόνι. Πρόκειται για πρόσωπο το οποίο εργάζεται παράλληλα στο γνωστό fund χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων Endeavor Greece, το οποίο είχε ιδρύσει η Μ. Γκραμπόσφκι. Η Μαρία-Χριστίνα Γκρελλόνι, σύμφωνα με το βιογραφικό της στον επίσημο ιστότοπο της Endeavor, είναι entrepreneur selection & growth manager, δηλαδή είναι εκείνη που αξιολογεί τις εταιρείες startups και επιλέγει μεταξύ άλλων ποιες θα χρηματοδοτηθούν. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για απλή εργαζόμενη, αλλά για κάποια η οποία έχει επιτελικό ρόλο στην εταιρεία ήδη από το 2018, πολύ καιρό δηλαδή προτού η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη αποχωρήσει από το fund που είχε ιδρύσει. Ο Κ. Δεληδάκης από την πλευρά του έχει βασική επαγγελματική δραστηριότητα τη λογιστική, αφού διατηρεί μεγάλο γραφείο στην Αθήνα.

Ομως η Blue Harpist είναι μέρος ενός ευρύτερου σκανδάλου διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Οι δύο άλλες εταιρείες που εισέπραξαν φρέσκο δημόσιο χρήμα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ανήκουν σε δύο αδέρφια, τους Μαρίνο και Ελένη Σιαπάνη, ενώ έχουν κοινή έδρα στην οδό Ξενοφώντος 14, στο κέντρο της Αθήνας. Ο Μαρίνος και η Ελένη Σιαπάνη διοικούν από κοινού ως μέλη του ΔΣ την ΕΒΟΛΟΤ, ενώ η Ελένη Σιαπάνη εμφανίζεται ως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της MS Management. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, προτού μετονομαστεί σε MS Management, συμμετείχε παλαιότερα και ο Μαρ. Σιαπάνης. Το όνομα του Σιαπάνη εντοπίζεται παράλληλα σε πλέγμα offshore και στοιχηματικών εταιρειών με έδρα τη Μάλτα.

Πολυτελής διαβίωση

Ιδιαίτερος προβληματισμός στους κόλπους της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας επικρατεί όχι μόνο για τις παράνομες ενέργειες της Αθηνάς Χατζηπέτρου αναφορικά με τους διαγωνισμούς, αλλά κι επειδή, ως φαίνεται, έχει εξασφαλίσει επίσης παρανόμως πολυτέλειες για την ίδια, τις οποίες η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει. Η Αθ. Χατζηπέτρου εμφανίζεται συγκεκριμένα να προχώρησε σε μίσθωση αυτοκινήτου 2.000 κυβικών, 300 ίππων και κόστους τουλάχιστον 50.000 ευρώ για την ίδια, ενώ το ίδιο όχημα φαίνεται ότι έχει εκμισθωθεί και για τον αντιπρόεδρο της τράπεζας Παντελή Τζωρτζάκη. Τα δύο υβριδικά οχήματα μάρκας BMW έχουν νοικιαστεί για διάστημα δύο ετών κατά τη διάρκεια των οποίων το δημόσιο θα πληρώνει 748,09 ευρώ τον μήνα χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ.
Πέραν της προφανούς σπατάλης, η εκμίσθωση του συγκεκριμένου μοντέλου είναι παράνομη, αφού η σχετική νομοθεσία ορίζει ως επιτρεπόμενο ανώτατο όριο κυβισμοαύ υπηρεσιακών αυτοκινήτων τα 1.400 κυβικά και ανώτατο κόστος τις 18.000 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento, το όχημα της προέδρου Αθ. Χατζηπέτρου πωλείται αντί 52.762 ευρώ, είναι δηλαδή πολύ ακριβότερο απ’ όσο ο νόμος επιτρέπει.

Η Αθηνά Χατζηπέτρου, προσωπική φίλη της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, ήταν η εκλεκτή του Αδωνη Γεωργιάδη για τη θέση του προέδρου στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Η Μαρία-Χριστίνα Γκρελλόνι, πρώην συνεργάτιδα της Μαρέβας στο fund Endeavor Greece, συμμετέχει στη διοίκηση της εταιρείας Blue Harpist, ιδιοκτησίας του συζύγου της Κωνσταντίνου Δεληδάκη, η οποία εισέπραξε από την Αναπτυξιακή Τράπεζα 128.500 ευρώ
 01, 02, 03 O αρχικός κανονισμός προμηθειών προέβλεπε ότι η Τράπεζα για ποσά έως 40.000 ευρώ είχε την υποχρέωση να διενεργεί σχετική έρευνα και να διαπραγματεύεται με τουλάχιστον τρεις οικονομικούς φορείς. Eπειτα από τις αλλαγές το ποσό αυτό αυξήθηκε στις 130.000 ευρώ. Δεκατρείς ημέρες μετά τις τροποποιήσεις τρεις εταιρείες ανέλαβαν να υλοποιήσουν έργα, έναντι αμοιβής που προσεγγίζει για καθεμιά από τις τρεις αυτό το ποσό 04, 05, 06 Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που αποκαλύπτει το Documento, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν η Αναπτυξιακή Τράπεζα προκήρυξε διαγωνισμούς για έργα 20.000 και 125.000 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα, κατάφερε να εξασφαλίσει προσφορά πολύ χαμηλότερη του αρχικού προϋπολογισμού και να πληρώσει λιγότερα από 80.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ. Πρόκειται για διαγωνισμό για την αγορά επίπλων, για την οποία η Αθηνά Χατζηπέτρου ισχυρίστηκε στο Documento ότι έγινε με απευθείας ανάθεση 07, 08, 09 H εταιρεία Blue Harpist, η οποία ανήκει στον σύζυγο της Μαρίας-Χριστίνας Γκρελλόνι, πρώην συνεργάτιδας της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, είχε μηδενικό κύκλο εργασιών το 2018 και το 2019, ενώ δεν απασχολούσε έμμισθο προσωπικό 10, 11 Οι εταιρείες ΕΒΟΛΟΤ ΑΕ και MS Management ΑΕ είναι συνδεμένες. Στη μια προεδρεύει ο Μαρίνος Σιαπάνης, ενώ στην άλλη προεδρεύει η Ελένη Σιαπάνη
Το όνομα του Μαρίνου Σιαπάνη, η εταιρεία του οποίου εισέπραξε δημόσιο χρήμα, εμφανίζεται στα Paradise Papers, σε πλέγμα offshore εταιρειών με έδρα τη Μάλτα

Η απάντηση

Τα ψέματα της προέδρου Χατζηπέτρου

Το Documento επικοινώνησε με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ζητώντας τη θέση της επί των στοιχείων που αποκαλύπτει. Η Αθηνά Χατζηπέτρου επιχείρησε να απαντήσει στα ερωτήματα που της τέθηκαν, ωστόσο, όπως θα διαπιστώσετε, όσα μας είπε απέχουν από την πραγματικότητα.

Ποιος αποφάσισε τις αλλαγές

Αναφορικά με την αλλαγή του κανονισμού ως προς τα ποσά που μπορεί να διαθέσει ένας φορέας της γενικής κυβέρνησης με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, η κ. Χατζηπέτρου σημείωσε ότι όλα είναι εντελώς νόμιμα: «Κανονισμοί που έχουν από πίσω σφραγίδες πολύ μεγάλων νομικών γραφείων και έγκριση του διοικητικού συμβουλίου είναι απολύτως νόμιμοι. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουν ομόφωνη έγκριση του ΔΣ όλα αυτά. Εγώ προφανώς ως διευθύνουσα σύμβουλος έχω υπογράψει, αλλά παίρνω εντολές από το ΔΣ. Δεν σημαίνει ότι είναι δική μου ή μεμονωμένη αυτή η απόφαση. Δεν σημαίνει ότι έχουν εγκριθεί από μένα. Δεν σημαίνει ότι εκπορεύονται από μένα».

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι ότι ο κανονισμός άλλαξε όχι με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ αλλά με την ψήφο της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου, η οποία σε περίπτωση ισοψηφίας προσμετράται ως διπλή. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Documento, τρία από τα έξι μέλη της διοίκησης, και συγκεκριμένα η Χαρά Απαλλαγάκη και οι Δημήτρης Σκάλκος και Αλέξανδρος Κρητικός, διαφώνησαν με τις τροποποιήσεις.

Οι καταγγελίες για τις εταιρίες

Ερωτηθείσα αν γνωρίζει τη Μαρία-Χριστίνα Γκρελλόνι και το γεγονός ότι πρόκειται για πρώην συνεργάτιδα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, η Αθ. Χατζηπέτρου απάντησε: «Σε συνεργάτιδα της συζύγου του πρωθυπουργού; Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Είναι ανυπόστατα πλήρως. Ούτε την ξέρω την κ. Γκρελλόνι». Ανυπόστατα χαρακτήρισε και όσα της αναφέραμε σχετικά με τις δύο συνδεδεμένες εταιρείες, δηλαδή την ΕΒΟΛΟΤ ΑΕ και την MS Management.

Η αλήθεια

Παρότι η κ. Χατζηπέτρου εμφανίστηκε σίγουρη ότι οι καταγγελίες για τις τρεις εταιρείες στις οποίες ανατέθηκε να πραγματοποιήσουν ηλεκτρολογικές και οικοδομικές εργασίες και να τοποθετήσουν διαχωριστικά μέσα στο κτίριο της ΕΑΤ είναι παντελώς ανυπόστατες, η αλήθεια είναι διαφορετική. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η μία από τις τρεις, η Blue Harpist ΑΕ, ανήκει στον σύζυγο της Μ.-Χρ. Γκρελλόνι, η οποία αποτελεί στέλεχος του ιδρυθέντος από τη Μαρ. Γκραμπόφσκι fund Endeavor Greece, ενώ οι εταιρείες ΕΒΟΛΟΤ και MS Management ανήκουν στα αδέρφια Μαρίνο και Ελένη Σιαπάνη.

Πότε άλλαξε ο κανονισμός

Η πρόεδρος της ΕΑΤ χαρακτήρισε επίσης ανακριβές ότι οι αλλαγές στον κανονισμό αναφορικά με τα ποσά που μπορούν να διατεθούν με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης έγιναν λίγες ημέρες προτού οι τρεις επίμαχες εταιρείες αναλάβουν το έργο. «Οχι, δεν είναι ακριβές αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ο κανονισμός δεν υπήρχε, δημιουργήθηκε. Εμείς παλαιότερα είχαμε τελείως διαφορετικό πλαίσιο. Αλλαξε ο νόμος, μας έδωσε κάποιες συγκεκριμένες ευκολίες και πήραμε εντολή από τη γενική συνέλευση να δημιουργήσουμε κανονισμούς στους οποίους συμπεριλαμβάνονται όλοι οι προηγούμενοι κανονισμοί. Δεν άλλαξε μόνο ο κανονισμός προμηθειών, άλλαξε και ο κανονισμός λειτουργίας, όλα άλλαξαν. Εκτοτε, από την ώρα που ψηφίστηκαν οι καινούργιοι κανονισμοί, υπάρχει μια μεγάλη σειρά συμβάσεων τις οποίες εγώ εκτέλεσα. Πάντοτε με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου».

Η αλήθεια

Στην πραγματικότητα οι αλλαγές στον κανονισμό που επέτρεπαν να γίνει απευθείας ανάθεση ακόμη και για ποσό μέχρι 130.000 ευρώ έγιναν στις 8 Απριλίου 2021. Οι εργασίες που απαιτούνταν ανατέθηκαν στις τρεις εταιρείες Blue Harpist, ΕΒΟΛΟΤ και MS Management στις 21 Απριλίου 2021, δηλαδή μόλις 13 ημέρες μετά τις τροποποιήσεις στις οποίες είχαν διαφωνήσει τα μισά μέλη της διοίκησης της τράπεζας.

Η κατάτμηση του έργου

Η Αθ. Χατζηπέτρου αρνήθηκε παράλληλα ότι υπήρξε κατάτμηση ενός ενιαίου έργου, χαρακτηρίζοντας τη σχετική καταγγελία παντελώς ανυπόστατη. «Κατατετμημένο» είπε στο Documento «λέγεται ένα έργο που είναι της ίδιας κατάστασης». Σύμφωνα με την ίδια, ωστόσο, «είναι άλλη δουλειά ο ηλεκτρολόγος, άλλη εκείνος που πραγματοποιεί οικοδομικές εργασίες και άλλη εκείνος που τοποθετεί διαχωριστικά».

Η αλήθεια

Είναι γνωστό ότι τέτοιες εργασίες, ακόμη κι όταν πρόκειται για ιδιωτικές κατοικίες, αναλαμβάνει μία εταιρεία, η οποία διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία. Στην περίπτωση της ΕΑΤ κρίθηκε προφανώς ότι καθεμιά από τις τρεις εταιρείες πρέπει να αναλάβει διαφορετικό μέρος του έργου.

Ο διαγωνισμός για τα έπιπλα

Η Αθ. Χατζηπέτρου ισχυρίστηκε ακόμη ότι και τα έπιπλα του κτιρίου αγοράστηκαν από εταιρεία με απευθείας ανάθεση. Ανάφερε συγκεκριμένα: «Και τα έπιπλα τα πήραμε με απευθείας ανάθεση. Με τρεις προσφορές. Δεν έγινε ανοικτός διαγωνισμός».

Η αλήθεια

Στην πραγματικότητα, όπως προκύπτει από έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Documento, στις 29 Απριλίου 2021 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για το έργο «Προμήθεια Επίπλων Γραφείων για τον εξοπλισμό της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», ανώτατου προϋπολογισμού 125.000 ευρώ. Το έργο αυτό κατακυρώθηκε σε επιχείρηση με τιμή κατακύρωσης 64.399,75 πλέον ΦΠΑ.

Κλείνοντας, η Αθ. Χατζηπέτρου υποστήριξε ότι όλα όσα συμβαίνουν στην ΕΑΤ ελέγχονται από τμήμα εσωτερικού ελέγχου. «Πρώτη φορά στην τράπεζα έχουμε τμήμα εσωτερικού ελέγχου και τμήμα κανονιστικής συμμόρφωσης, τα οποία φτιάχτηκαν τώρα. Το να διασύρεται μια τράπεζα με αφηγήματα τα οποία δεν έχουν βάση δεν τιμά ούτε αυτόν που τα λέει ούτε αυτόν που τα πιστεύει. Ο καθένας μπορεί να έχει λόγο. Κι εγώ μπορώ να λέω το οτιδήποτε για τον οποιονδήποτε» κατέληξε.

ΑΡΙΘΜΟΙ


480.000 ευρώ κόστισε περίπου στο δημόσιο η ανάθεση των εργασιών σε τρεις εταιρείες στο κτίριο
του πρώην ΔΟΛ, όπου μετακόμισε η Αναπτυξιακή Τράπεζα

52.762 ευρώ κοστίζει το πολυτελές υβριδικό όχημα μάρκας BMW της προέδρου Αθ. Χατζηπέτρου, είναι δηλαδή πολύ ακριβότερο από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 18.000 ευρώ που ορίζει
η νομοθεσία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί